Jesień to czas kiedy w lasach pojawiają się grzyby. Miłośników grzybobrania nie brakuje. Po udanych zbiorach, pamiętajmy, by świeżych grzybów nie przechowywać zbyt długo. Przypomina Sanepid w Kaliszu. Bo źle przechowywane mogą nam zaszkodzić.
Obierajmy, róbmy przetwory, potrawy. Nie przechowujmy ich zbyt długo, bo źle przechowywane grzyby również mogą być przyczyną zatrucia. Mogą dawać objawy żołądkowo-jelitowe. Dlatego po grzybobraniu najlepiej te grzyby od razu obrobić, przerobić i cieszyć się ich smakiem - mówi Maria Wiśniewska, klasyfikator grzybów z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kaliszu.
Jeśli nie jesteśmy pewni, jakie grzyby zebraliśmy, możemy skorzystać z pomocy specjalistów i zgłosić się do Sanepidu w Kaliszu.
Polecany artykuł: