W Kaliszu działa obecnie około 90 restauracji. 10 z nich już zgłosiło się do projektu "Zamaskuj Kalisz". Pomysłodawcy inicjatywy mają nadzieję, że kolejni restauratorzy będą do nich dołączać. W projekcie "Zasmakuj Kalisz" chodzi o to, by wypromować lokalną kuchnię, ale też zwiedzać przy okazji miasto nad Prosną. W lokalach, które zgłoszą się do projektu organizowane będą festiwale jedzenia. Takie imprezy planowane są raz w miesiącu. We wrześniu królować będzie burger, później - w październiku pyza.
Chcemy pokazywać kaliszanom i nie tylko, że jest tutaj miejsce na spędzanie wolnego czasu, weekendu i dobrą zabawę - nie tylko przy dobrym jedzeniu. Na początek zaczynamy od gastronomii. To gastronomia będzie tym motorem napędowym. Na początek będziemy robić festiwale. Pierwszy festiwal odbywać się będzie w naszych restauracjach od 10 do 22 września. Będzie to Festiwal Burgera, gdzie wszystkie restauracje biorące udział w projekcie będą mieć swoje danie popisowe, czyli w przypadku pierwszej edycji będzie to burger. Będzie można kosztować, oceniać, smakować. Następny będzie Festiwal Pyzy czyli kluski na parze, pampucha - mówi Radosław Szwugier, pomysłodawca projektu.
W ramach "Zasmakuj Kalisz" powstaje także książka kucharska, która ma zostać wydana w grudniu. W naszym materiale AUDIO posłuchacie całej rozmowy z pomysłodawcą inicjatywy - Radosławem Szwugierem.