W październiku obchodzony jest Światowy Dzień Walki z Głodem. Z tej okazji kaliska Fundacja CHOPS wraz z Fundacją Wolne Miejsce zorganizowały w Kaliszu gotowanie żuru. Celem akcji było zwrócenie uwagi na problem głodu. W dobie pandemii powinniśmy szczególnie pomyśleć o osobach potrzebujących.
W tym trudnym czasie pandemii, kiedy panuje strach i niepewność, my wychodzimy naprzeciw i mówimy możecie liczyć państwo na naszą pomoc, na nasze wsparcie. Niekoniecznie trzeba być głodnym. Ludzie są po prostu wystraszeni, niepewni. Jesteśmy od tego, żeby zapewnić im taką jakby opiekę.
Mówi Roman Żarnecki, prezes Fundacji CHOPS.
Żur zrobił furorę wśród mieszkańców.
Bardzo pyszne. W środku było jajeczko, kiełbaski w plasterkach. Bardzo dobry. To nieraz ja tak nie ugotuję.
Mówią kaliszanie.
Akcję zorganizowała Fundacja CHOPS i Fundacja Wolne Miejsce.