Sanepid w Kaliszu ma pod nadzorem ponad 500 gospodarstw ogrodniczo-rolnych. Inspektorzy zwracają uwagę przede wszystkim na to w jakich warunkach produkty są przechowywane. Takie kontrole prowadzone są nie tylko w tygodniu, ale również w weekendy.
Sprawdzamy jaką wodą dany zbiór jest podlewany, jak są również owoce, warzywa przechowywane, jakie są warunki, czy skrzynki bądź inne opakowania wielokrotnego użytku są odpowiednio myte i dezynfekowane - mówi nam Agata Wawrzyniak-Mikołajewska, z sanepidu w Kaliszu.
Takie kontrole prowadzone są również na targowiskach.
Przede wszystkim sprawdzamy jakość owoców i warzyw, czy one nadają się w ogóle do sprzedaży, czy nie ma oznak już pleśni - dodaje Agata Wawrzyniak-Mikołajewska.
Osoba, która nie przestrzega warunków sanitarno-higienicznych i nie stosuje się do poleceń sanepidu, może dostać mandat.
Polecany artykuł: