Codziennie tysiące osób umiera z głodu. A tony jedzenia lądują na śmietniku. 16 października przypada Światowy Dzień Walki z Głodem, który przypomina o problemie głodu i marnowaniu jedzenia. By zwrócić na to uwagę, kaliska Fundacja CHOPS zorganizowała wspólne gotowanie grochówki.
Robimy tę akcję, żeby zwrócić na to, że taki problem istnieje. Druga sprawa chcemy zwrócić uwagę na marnowanie żywności, żebyśmy mieli świadomość i żebyśmy ograniczyli to marnowanie. Dzisiejszą zupę ugotowaliśmy z produktów, które by się zmarnowały. One wylądowały w wielkim garnku i ugotowaliśmy grochówkę. Poczęstowaliśmy blisko 100 osób. I tak naprawdę tu nie chodziło o to, żeby nakarmić głodnych, tylko żeby utożsamić się z tym problemem.
Mówi Roman Żarnecki, prezes Fundacji CHOPS.
Akcja gotowania grochówki odbyła się przy nowo powstałej jadłodzielni, która mieści się przy ulicy Towarowej.
Polecany artykuł: