Grillujemy przede wszystkim na świeżym powietrzu. Pod żadnym pozorem nie należy przenosić grilla do pomieszczeń zamkniętych, gdzie może dojść do rozproszenia ognia, a nawet zaczadzenia jeśli w pomieszczeniu nie ma odpowiedniej wentylacji. Do rozpalenia grilla należy stosować środki do tego przeznaczone.
Pod żadnym pozorem nie podlewajmy żarzącego się węgla cieczami łatwopalnymi. Powinniśmy też dla naszego bezpieczeństwa w sąsiedztwie grilla mieć przygotowaną butelkę z wodą, gdyż nigdy nie wiadomo, kiedy będziemy musieli przygasić płomień – mówi nam Agata Dybioch, rzecznik kaliskich municypalnych.
Palącego się grilla nie należy pozostawiać bez nadzoru osób dorosłych.
W przypadku, gdy na takim spotkaniu są dzieci, pamiętajmy, aby po rozpaleniu zabezpieczyć rozpałki i pilnujmy, by dzieci nie zbliżały się do gorącego grilla – dodaje Agata Dybioch.
Po zakończeniu grillowania sprawdźmy, czy grill został dokładnie zagaszony.