Najpyszniejsza regionalna potrawa i najlepszy regionalny produkt poszukiwane. Do jutra (3005) można zgłaszać się jeszcze do wielkopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Konkurs organizuje Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu.
Konkurs od lat gromadzi i utrwala najlepsze lokalne produkty i specjały. Samorząd Województwa Wielkopolskiego aktywnie wspiera realizację tego konkursu i warto podkreślić, że wielu rodzimych producentów produktów zostało docenionych i nagrodzonych. Identyfikacja potraw oraz produktów wytwarzanych w oparciu o dawne receptury z wykorzystaniem lokalnych składników to ważna cześć zachowania naszego dziedzictwa. Zachęcam producentów i wytwórców z rożnych miejsc Wielkopolski do uczestnictwa i zaprezentowania przed szeroką publicznością bogactwa naszej Regionalnej kuchni - mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
Konkurs podzielony jest na dwa etapy. Finał I etapu - regionalnego odbędzie się w Kórniku 14 czerwca, podczas XXX Kórnickiego Spotkania z Białą Damą. Drugi etap to finał krajowy konkursu, który odbędzie się w trakcie trwania targów „Smaki Regionów”, gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perły”.
Regulamin oraz kartę zgłoszeń znajdziecie POD TYM LINKIEM.
Polecany artykuł: