Pasiekę uruchomiono 20 maja. To właśnie wtedy przypada Światowy Dzień Pszczół. Na terenie kampusu kaliskiej uczelni stanęło dokładnie sześć uli. W każdym z nich żyje prawie 80 tysięcy pszczół. Dzięki temu studenci i nie tylko będą mieli okazję zwiększyć swoją wiedzę na temat korzystnego wpływu produktów pszczelich na zdrowie.
Prowadzimy zajęcia na wydziale z kosmetologii z zakresu zastosowania produktów pszczelich. Dlatego nam potrzebne są te ule, ponieważ chcemy prowadzić badania nie tylko nad miodem jako taki, ale również wpływać na produkcję tego miodu i badać jak produkcja miodu wpływa na aspekty żywieniowe, suplementów żywności, czy dodatków do żywności.
Mówi rektor Akademii Kaliskiej, prof. Andrzej Wojtyła.
Na początek prowadzonych będzie sześć rodzin pszczelich.
Będziemy prowadzić je tak, żeby jak najładniej rozwijały się te rodziny pszczele. Mam nadzieję, że uzyskamy z tego miód. Pierwszy miód jaki możemy teraz uzyskać to jest miód rzepakowy. Tutaj mamy blisko sąsiednie pola rolników, którzy mają wysiany rzepak.
Mówi Janusz Skowroński, pracownik akademii i opiekun pasieki.
Polecany artykuł: